wat is Diabetes

Klachten
Door de stijging van de hoeveelheid glucose in het bloed ontstaan verschillende klachten, zoals o.a. dorst, veel plassen en vermoeidheid. Als u last heeft van deze klachten is het verstandig een afspraak te maken met uw huisarts. 

Gevolgen van Diabetes
Als de hoeveelheid glucose in het bloed lang te hoog is, als de ziekte lang bestaat en niet goed behandeld wordt, kan schade (ook wel complicaties van de ziekte genoemd) ontstaan aan hart en bloedvaten, de nieren en aan zintuigen. Een vroegtijdige behandeling van diabetes leidt tot een aanzienlijk kleinere kans op deze complicaties. Het is dus van groot belang om mensen die een verhoogd risico lopen op het krijgen van diabetes op te sporen en tijdig te behandelen.

Hoe vaak komt het voor?
Diabetes komt in Nederland veel voor. In totaal zijn er ongeveer 800.000 mensen met Diabetes. Iedere dag komen er ongeveer 200 mensen bij, vaak zonder het te weten.

Vormen en oorzaak van Diabetes
Er zijn twee vormen van Diabetes, Type I en Type II.

Type I ontstaat meestal op jongere leeftijd. Hierbij valt de alvleesklier in korte tijd uit. Hierdoor wordt geen insuline meer aangemaakt. Deze stof is nodig om glucose uit het bloed in het lichaam te kunnen gebruiken.

Type II ontstaat meestal op oudere leeftijd. Deze vorm komt veruit het meeste voor. Er is niet 1 oorzaak voor het ontstaan te noemen. Aanleg en leefwijze spelen de grootste rol.

Behandeling
Diabetes is een chronische ziekte. Genezing is (nog) niet mogelijk.

Het doel van de behandeling is om samen met u er voor te zorgen dat complicaties uitgesteld worden. Hiertoe moet het bloedsuikergehalte goed geregeld worden. Dat kan op allerlei manieren. Afvallen, bewegen en medicijngebruik zijn de belangrijkste.

Bij Braazo werken huisarts, praktijkondersteuner, apotheker, fysiotherapeut en diëtist samen in de zorg voor de behandeling van uw diabetes. Regelmatig bespreken we met alle zorgverleners samen de voortgang van de behandeling van uw aandoening.

Voor meer informatie over diabetes
http://www.dvn.nl/files/site/DVN%20folder%20Wat%20is%20diabetes.pdf