wat kunt u zelf doen

Doe de COPD risicotest

https://www.longfonds.nl/ons-werk/wees-er-op-tijd-bij/copd-risicotest
http://inhalatorgebruik.nl/nl/home

 

Doe de voedingsscreening bij COPD
Veel mensen met COPD hebben regelmatig last van kortademigheid. Hierdoor kan het voorkomen dat zij moeite hebben met eten, waardoor zij minder eten dan nodig is. Dit terwijl het lichaam bij COPD juist meer energie (dus voeding) nodig heeft dan voorheen! Hierdoor bestaat het risico dat iemand met COPD ‘zomaar’ afvalt zonder dat te willen, oftewel ondervoed raakt. Bij een deel van deze patiënten is dat goed zichtbaar door ondergewicht. Er is echter ook een groep patiënten die een gezond gewicht heeft of zelfs overgewicht, maar toch ondervoed is.

Ondervoeding bij mensen met COPD komt vaak voor en kan vervelende gevolgen hebben: De hoeveelheid spieren neemt af, waardoor het ademhalen en bewegen nog moeilijker wordt en de conditie achteruit gaat.

Een kleine zelftest geeft uw risico op ondervoeding aan:
□ Bent u onlangs onbedoeld afgevallen?
□ Heeft u moeite met eten?
□ Wilt u meer informatie over uw voeding?
□ Heeft u een laag gewicht?

Kunt één van de vragen met ‘ja’ beantwoorden of heeft u vragen over voeding bij COPD? Dan adviseren wij u om dit aan te geven in de apotheek of huisartsenpraktijk.

 

COPD en bewegen
Bewegen met COPD? Misschien moet u er niet aan denken. Wanneer u start met sporten bent u in het begin benauwder. Daarom voelt sporten voor u niet natuurlijk. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op. U krijgt een betere conditie en u bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.

Door COPD is ademhalen voor u moeilijker geworden. Elke ademhaling kost u energie. Dat is vaak frustrerend. Bewegen is voor u vaak een hele uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is het erg belangrijk dat u met COPD voldoende beweegt. U traint uw spieren. En u krijgt een betere conditie. Zo bent u minder snel moe en herstelt u sneller van bijvoorbeeld griep.

Welke vormen van bewegen zijn goed?
Alle vormen van bewegen zijn goed. U hoeft niet op de loopband in de sportschool, als u daar niet van houdt. Met een wandeling naar de supermarkt heeft u al een hele stap gezet. Wissel de vormen van bewegen af. Veel mensen met COPD wandelen, tuinieren, fietsen, spelen golf of doen yoga. U kunt zelf het beste inschatten wat u wel en niet kunt. Kiest u vooral een manier van bewegen waar u zich prettig bij voelt, dan is de kans extra groot dat u in beweging blijft.

Kijkt u eens verder via deze link. https://www.longfonds.nl/copd/leven-met-copd/bewegen