het zorgprogramma Bekkenbodemproblematiek

Wat is de bekkenbodem?
De bekkenbodem is een groep spieren die de onderkant van het bekken afsluit. Zowel mannen als vrouwen hebben een bekkenbodem. Hoewel de samenstelling en bouw van het bekkenbodem bij mannen en vrouwen erg op elkaar lijkt, is de functie wel verschillend.

Wat doet de bekkenbodem?
De bekkenbodem ondersteunt de organen die in het bekken liggen zoals de blaas, de endeldarm en bij vrouwen ook de baarmoeder. Dankzij de bekkenbodem zakken deze organen niet naar beneden.

Een andere essentiële rol die de bekkenbodem speelt is het aanspannen en ontspannen. Als de spieren zich aanspannen worden de plasbuis en de anus afgesloten. Bij vrouwen zorgt dit ook voor een vernauwing van de schede. Door het aanspannen van deze spieren kan ongewild urineverlies worden voorkomen.

Ontspanning van de bekkenbodem is van belang tijdens het plassen en het ontlasten. Ook bij geslachtsgemeenschap en het krijgen van een erectie is het belangrijk dat de spieren zich goed kunnen ontspannen.  De bekkenbodem helpt tot slot ook bij het handhaven van stabiliteit van het bekken bij beweging.

Ongewild urineverlies
Ongewild urineverlies (urine incontinentie) is een klacht die door veel mensen als zeer vervelend wordt ervaren. Het kan u beperken in activiteiten als sporten en wandelen, maar ook in sociale situaties of tijdens het vrijen. U wordt erdoor overvallen, waardoor u kunt zich aangetast kunt voelen in uw gevoel van vrijheid en eigenwaarde.

Urineverlies door overmatige aandrang
Een van de oorzaken van ongewild urineverlies is de overmatige aandrang tot plassen door een overactieve blaas. Dit wordt ook wel aandrang- of urge incontinentie genoemd, omdat het urineverlies vrijwel altijd optreedt na hevige aandrang. Bij deze vorm van incontinentie trekt de blaas samen en perst grote hoeveelheden urine via de plasbuis naar buiten. De bekkenbodemspieren kunnen dit niet altijd tegenhouden. Hierbij kunt u het gevoel hebben dat u vaak te laat bij het toilet aankomt. Ook kunt u ’s nachts meerdere keren wakker worden met hevige aandrang. Urineverlies door overmatige aandrang komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

Urineverlies door inspanning of stress
Bij inspanning- of stressincontinentie treedt ongewild urineverlies op bij hoesten, niezen lachen en sporten. Dit heeft niks met stress te maken, maar duidt op de verhoogde druk die ontstaat in de blaas. Als de bekkenbodemspieren te laat of onvoldoende aanspannen leidt dit tot urineverlies.  In de meeste gevallen gaat het om enkele druppels. Het verlies is afhankelijk van de hoeveelheid urine dat zich op dat moment in de blaas bevindt. Deze vorm van urineverlies komt bij vrouwen voor en soms bij mannen - na een volledige verwijdering van de prostaat.

Ongewild druppelsgewijs urineverlies (overloopincontinentie)
Overloop incontinentie treedt op op het moment dat de blaas niet volledig wordt geleegd. Dit kan worden veroorzaakt door niet door goed functionerende zenuwen of door een blokkade die de uitstroom van urine tegenhoudt. Bij deze vorm van incontinentie laat de blaas meer urine toe dan deze aankan. U ervaart een constant of herhaaldelijk verlies van druppels urine, in combinatie met het onbevredigende gevoel dat de blaas onvoldoende is geleegd. De klachten zijn vaak vergelijkbaar met die klachten die optreden bij inspanning- of stressincontinentie. Een oorzaak van overloopincontinentie kan zijn dat de zenuwbanen tussen de hersenen en de blaas beschadigd zijn. De blaas kan de urine niet kwijt, loopt over en veroorzaakt urineverlies.

Als u last heeft van ongewild urineverlies kunt u opvangmateriaal gebruiken om uw kleding te beschermen en geur te vermijden. Dit is echter slechts een hulpmiddel en geen oplossing voor uw klachten. Een goede behandeling kan u van uw klachten afhelpen. Bij lichte vormen van incontinentie kunnen bekkenbodemoefeningen effectief zijn. Bij ernstige vormen van incontinentie kan een medische behandeling noodzakelijk zijn.

Bekkenbodemoefeningen
Bij vrouwen met een lichte vorm van stressincontinentie bestaat de eerste stap bij behandeling doorgaans uit bekkenbodemoefeningen. Deze oefeningen kunnen nuttig zijn bij het versterken van de verzwakte bekkenbodem. Bij  Braazo is een gespecialiseerd bekkenbodem oefentherapeut aangesloten waar u terecht kunt voor behandeling.

TVT behandeling bij stressincontinentie
TVT (Tensionfree Vaginal Tape) is een operatietechniek om stressincontinentie te behandelen. Ongeveer 85% van de vrouwen die deze ingreep ondergaat, heeft daarna geen klachten meer. Bijna alle vrouwen merken een duidelijke verbetering.

Met de TVT- techniek wordt een speciaal ontworpen kunststofbandje onder de urinebuis aangebracht. Het materiaal waarvan het bandje gemaakt is, wordt goed door het lichaam verdragen. Na de operatie blijft dit bandje op een natuurlijke manier en spanningsvrij onder de urinebuis liggen. Bij hoesten of andere lichamelijke inspanning ondersteunt de tape de urinebuis en de spieren van de vagina, waardoor incontinentie wordt voorkomen. De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik en duurt ongeveer 30 minuten. Onmiddellijk na de operatie geeft het bandje al een ondersteuning voor de urinebuis en de spieren in de omgeving.